Ingrediënten
- 1 kilo visgraten en koppen, alles wat over is
- 1 ui, in ringen
- 1 wortel, in plakjes
- 4 stengels bleekselderij
- 1 bosje peterselie
- 1 kleine venkelknol, in stukjes
- 1 theel. zwarte peperkorrels
- ½ eetl. korianderzaad
- ½ eetl. venkelzaad
- 2-3 stukjes foelie
- 2 laurierblaadjes
Bereiding
Spoel de visgraten en andere visonderdelen schoon onder de kraan. Let op, evt. ogen uit de koppen verwijderen, deze maken de bouillon bitter. Doe ze met de rest van de ingrediënten in een ruime pan en voeg 2 liter koud water toe.
Laat de soep op laag vuur 30 minuten trekken. De bouillon mag niet koken, maar een paar luchtbellen die komen bovendrijven af en toe mag wel. Door het borrelen van het water emulgeren de vrijgekomen viseiwitten met het vet in het water en wordt de bouillon troebel. Schep af en toe het schuim van de oppervlakte met een schuimspaan.
Haal de bouillon van het vuur en laat hem 1 uur afkoelen.
Spoel een theedoek goed schoon onder de kraan en leg de doek in een zeef. Zet de zeef op een schone pan. Giet de bouillon door de doek en zeef en laat hem helemaal uitlekken.
De bouillon kan goed in porties worden ingevroren voor later gebruik.
Bron recept Koken met van Boven